Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υπάρχει τάχα στάδιο διαφωνίας απέναντι στη μαύρη σκλαβιά, στην πείνα και την εξόντωση που απειλεί καθημερινά πλατιά στρώματα του Λαού μας;


Η 18η Μπρυμαίρ



Η 18η Μπρυμαίρ
Του Νίκου Μπογιόπουλου

Μπρυμαίρ (σ.σ.: «ομιχλώδης») ήταν ο δεύτερος μήνας του ημερολογίου που είχε καθιερώσει η Γαλλική Επανάσταση το 1789. Αντιστοιχούσε, περίπου, στο διάστημα από 22 Οκτώβρη μέχρι 21 Νοέμβρη του Γρηγοριανού ημερολογίου.
Η 18η Μπρυμαίρ του 1799 ήταν η ημέρα που ο Ναπολέων Βοναπάρτης προχώρησε στο πραξικόπημα και ανακηρύχτηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

Η ημερομηνία έγινε πασίγνωστη πολλά χρόνια αργότερα από το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», όπου αναλύει το ταξικό υπόβαθρο που επέτρεψε στον ανιψιό του Ναπολέοντα, τον «μέτριο και γελοίο» Λουδοβίκο Βοναπάρτη, να προβεί στο δικό του πραξικόπημα το 1851.
Ενα έργο που επιβεβαιώνει τα λόγια του Ενγκελς ότι
«ο Μαρξ είναι εκείνος που πρώτος είχε ανακαλύψει το μεγάλο νόμο κίνησης της Ιστορίας, το νόμο που σύμφωνα με αυτόν όλοι οι ιστορικοί αγώνες, αδιάφορο αν γίνονται στον πολιτικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό ή σε οποιονδήποτε άλλο ιδεολογικό τομέα, δεν είναι πραγματικά παρά ή περισσότερο ή λιγότερο καθαρή έκφραση των αγώνων ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις (…)».
Είναι στη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» όπου ο Μαρξ, πέραν της περίφημης αναφοράς του στην Ιστορία
- που όπως σημειώνει γράφεται ως τραγωδία και επαναλαμβάνεται ως φάρσα -
εξηγεί με ταξικούς όρους τις πολιτικές εξελίξεις και τονίζει ότι ήταν ακριβώς
«…η πάλη των τάξεων στη Γαλλία (που) δημιούργησε τέτοιες συνθήκες και τέτοια κατάσταση, που έδωσαν τη δυνατότητα σ’ ένα μέτριο και γελοίο πρόσωπο να παίξει το ρόλο του ήρωα (…)».
Παρεμπιπτόντως:
Η 18η Μπρυμαίρ, που τόσο έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές καντρίλιες της τάξης των εκμεταλλευτών,αντιστοιχούσε στην 9η Νοέμβρη του δικού μας ημερολογίου.
Σήμερα έχουμε 9 Νοέμβρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου